Welke airco heb ik nodig?

Een airco helpt om uw woongenot te verbeteren, door in de warme periode in het jaar het huis heerlijk te verkoelen of in de winter te verwarmen. Welke airco het beste bij u past, hangt met name af van de kamersituatie van de ruimtes die u wilt laten koelen. Hieronder de 4 belangrijkste zaken om mee te nemen in uw overweging.

 

1. De grote van de ruimtes die u wilt koelen

Kleine kamer

Een doorsnee slaapkamer heeft een ruimte van 12 m2. Deze kamer is uitstekend te koelen met een airco van 2 tot 2,5 kilowatt. U heeft dan snel een aangename temperatuur en het verbruik past bij de grote van de ruimte.

Gemiddelde kamer

Een woonkamer in een gezinswoning in Nederland heeft doorgaans een inhoud van 38 – 40 m2. Voor een dergelijke kamer is een airco van 3,5 kilowatt aan te raden. Dit zorgt ervoor dat de kamer snel afkoelt en ook op temperatuur blijft.

Grote kamer

Een ruimte of kamer groter dan 50 m2, zal al snel een 5 kilowatt airco nodig hebben om optimaal te kunnen koelen. Ook is de plaatsing van de airco erg belangrijk om het beste rendement te leveren en het snelste resultaat.

2. De optimale plaatsing

De beste plaats voor een airco is net onder het plafond en zonder obstructies in de blaasrichting. Ook wordt er rekening gehouden met zonlicht dat op de airco kan komen vanuit ramen. Zonlicht kan vooral in de hete periodes het apparaat op kan warmen, wat weer een negatief effect kan hebben op het stroomverbruik. Als ervaren airco installateurs zoeken wij bij Zoekomst altijd voor de beste plek voor uw airco, zodat u hier het maximale comfort uit haalt.

3. De zuinigheid van de airco

Een airco verbruikt stroom en bij langdurig gebruik kan dit oplopen. De zuinigheid van de modellen die wij bij Zoekomst aanbieden is heel hoog. Als meest zuinige airco voeren wij de modellen van Mitsubishi en Qventi.

4. Garantie

Een airco is een elektronisch apparaat wat ook onderhoud nodig heeft en bestaat uit vele onderdelen. Een goede garantie zorgt ervoor dat u vele zomers plezier heeft van uw airco. Op de installatie geven wij standaard een garantie van 5 jaar en dat staat los van de garantie van de fabrikanten.

Juiste onderhoud

Eens in de 2 tot 3 jaar heeft een airco onderhoud nodig. Het is dan ook verstandig te laten doen door een deskundige installateur. De volgende zaken worden dan gecontroleerd, schoongemaakt en bekeken.

  • De lamellen
  • De koelribben
  • Filters worden vervangen
  • Druk wordt gecontroleerd
  • Indien nodig wordt er bijgevuld
  • Isolatie wordt gecontroleerd
  • Ook het vermogen ten opzichte van het verbruik wordt gecontroleerd

Met deze checks weet u zeker dat uw airco efficiënt en zo zuinig mogelijk functioneert. Ook verlengt u hiermee de levensduur van het apparaat.

 

Wilt u meer weten?

Heeft u andere vragen of wilt u meer weten over airco laten plaatsen of onze producten. Neem dan contact met ons op